7. 4. 2017 – Učinkovito postavljanje mej

Prispevka

Video prispevki

Fb objave

Vprašanja:

Imam sina, starega 6 let, še je v vrtcu in je zadnje čase postal zelo neposlušen in nagajiv. Sicer je ustvarjalen otrok, ki ga veliko stvari zanima, hodi na dejavnosti, kjer se počuti izpolnjenega. Tudi doma pomaga pri vseh opravilih, od kuhanja naprej … je naš edini otrok.

Nagaja v situacijah, preden gremo kam, zjutraj pred vrtcem, pred kakšnih obiskom, pred spanjem. Meni je neverjetno, da moram 6 let starega otroka loviti po stanovanju pred umivanjem zob, pred tuširanjem začne raznašati stvari po stanovanju in odgovarja, ko ni kaj po njegovo, uporablja tudi grde besede, da sem mula, mami moji je rekel, da je budala. Seveda smo potem poslušali, kakšne težave še bodo z njim. Majico meče v zrak in se mi smeji v obraz. Nimam prave avtoritete, kljub temu, da ga redno opozarjam in se neprestano ukvarjam z njim. Ne boji se ničesar in nobenih posledic, kot npr. odvzema igrače ali prepovedi risanke. Udarila ga nisem še nikoli, sem pa stroga, ampak ne obrodi sadov. Ne vem, kaj delam narobe. Hvala vam za odgovor.

Odgovor: https://www.facebook.com/groups/odgovorno.starsevstvo/permalink/1503839176307251/


Pozdravljeni,

Zanima me, kako postopati pri metanju hrane na tla med obrokom. Otroka sta stara leto in pol in razumeta, kaj pomeni ne, pa vendar je očitno skušnjava in zabava pri tem, da vržeta delčke hrane z mizice, prevelika. Težava je večja, ker sta dva – če to stori prvi in mu poveš, da tega ne dovoliš, bo hitro ponovil še drugi. Tudi ignoriranje ne pomaga. Da pospravita za sabo, prav tako ni rešitev – eden zelo rad posnema čiščenje in bi zato še raje metal, saj bi rad pospravljal, drugi pa se za takšno ‘zahtevo’ sploh ne zmeni. Kako torej postaviti mejo?

Odgovor: https://www.facebook.com/groups/odgovorno.starsevstvo/permalink/1503642479660254/